گرفتگی صدا

تاکنون صدای کسی نظر شما را به خود جلب کرده است؟ صدایی که زیبا و دلنشین یا گرفته، نفس آلود یا گوشخراش بوده است. بسیاری از افراد گرفتگی و خشونت صدا را طی عمرشان تجربه کرده اند. خصوصا بعد از سرما خوردگی و همراه با سرفه ها این رخداد احساس می شود.

بیشتر افراد نمی دانند که برای صحبت کردن آمادگی هایی لازم است. مانند ورزشکاری که قبل از ورزش بدن خود را گرم می کند. یک معلم که از صبح تا ظهر به طور مداوم در حال آموزش شفاهی مطالب درسی به دانش آموزان است. فروشنده ای که در صدد راضی کردن مشتریان برای خرید محصولات است. خانم خانه داری که مدام در حال فریاد زدن جهت آرام کردن فرزندان خود است. اینها هر کدام ممکن است به نوعی به صدا یا حنجره خود آسیب بزنند.

در صدا درمانی اصولی برای درمان اختلالات صدا وجود دارد. اما پیشگیری در این جا نیز ارجحیت دارد. آگاهی از بهداشت صدا برای جلوگیری از گرفتگی صدا برای همه افراد لازم است.

گرفتگی صدا

استفاده از صدا

هرکسی باید بداند چگونه و در چه وضعیتی صحبت کند. محل کار چه توقعی از او دارد و خانه چه انتظاری. این که من به عنوان یک صدا درمانگر از صدای خود مواظبت می کنم به این معنی است که من برای حنجره خود که محل اصلی تولید صداست ارزش قائل هستم. من نمی توانم برای متقاعد کردن دیگران فریاد بزنم یا اینکه با خستگی سعی کنم کارم را ادامه دهم.

عواقب گرفتگی صدا

استفاده نامناسب از صدا منجر به آسیب ساختار حنجره می شود. این موضوع عواقب بدی برای فرد خواهد داشت که شاید خشونت همیشگی صدا یکی از آنها باشد. احساس جسم خارجی در حنجره، درد و نیاز به جراحی از پیامد های کاربرد نادرست صدا است. برای این که یک صدا از کیفیت لازم برخوردار باشد به حمایت دستگاه تنفسی هوای لازم برای گفتار را پشت حنجره تامین می کند. با هوای بازدمی ناکافی ما نمی توانیم صدای رسا و بلندی داشته باشیم.

طرز استفاده از اندام های گفتار موضوع دیگری است که برای داشتن یک صدای مناسب اهمیت دارد. حرکت این اندام ها تعیین می کند که صدا وضوح خوبی دارد یا نه. بعضی از افراد به عضلات گفتاری مجال نمی دهند که به طور کامل کلمات را از دهان بیرون بفرستد یا از آنها به درستی استفاده کند.

بعضی از مردم برای نحوه صحبت کردنشان ارزش قائل نمی شوند. بنابراین صدایشان جذابیت لازم را ندارد. به هر حال همه ما برای آگاهی از ویژگی های صدایمان و کارهایی که می تواند به زیباتر شدن آن کمک کند به ارزیابی تخصصی نزد یک صدا درمانگر نیاز داریم. خصوصا کسانی که به طور حرفه ای از صدای خود استفاده می کنند. مانند معلم ها، خوانندگان، قاریان، تماشاگران مسابقات ورزشی و کودکان بیش فعال و پرحرف.

البته بزرگسالان با مشاهده فعالیت های روزانه کودکان، می توانند رفتار های مضر مانند داد و فریاد کردن، جیغ زدن وضعیت نادرست نشستن و تغییرات صدا را شناسایی کنند. اینگونه می توانند هر چه زودتر در جهت پیشگیری و در صورت لزوم درمان به صدا درمانگر مراجعه کنند و اقدامات لازم را انجام دهد.

اگر شما هم با این گونه مشکلات مواجه هستید و می خواهید راه های مراقبت از صدا را بدانید می توانید به کلینیک رازخوشبختی مراجعه کنید.

۰۲۱-۲۶۱۵۴۲۵۰

نویسنده: دکتر علی خدام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *